ZAYIFLAMA' NIN 8 ALTIN KURALI



ZAYIFLAMANIN 8 ALTIN KURALI
Obezite ; Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi durumu” olarak tanımlanır. Obezite tedavi edilmediği takdirde yol açtığı sağlık sorunları ile beklenen yaşam ömrünü 10-15 yıl kısaltır. Dahası yapılan araştırmalarda Türkiye’de her 5 erkek’ten 1’i, her 5 kadından 2’si obezite hastası olarak tespit edilmiştir.
Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından olan obezite’nin çözümü olabilecek ve bu ağır yükten sizleri kurtarabilecek 8 altın önerimizi şu şekilde sıralayabiliriz.
1-      ÖNCE KENDİNİZE İNANIN
Tıp dilinde “önce teşhis, sonra tedavi” diye bir kavram vardır. Öncelikle var olan kilolarınızın sizi nasıl ve ne ölçüde mağdur ettiğini, hayat kalitenizi ne ölçüde düşürdüğünü, kıyafet özgürlüğünüzü nasıl elinizden aldığını düşünün ve kendinizi istikrarlı ilerleyeceğiniz yeni bir yol için hazırlayın. İnanmak başarmanın yarısıdır ve siz bu ‘Zayıflama’ yolunu başarabileceğinize inanarak ilk adımı atın ve diyete uzman bir diyetisyen eşliğinde başlayın.
2
-      PORSİYON ÖLÇÜNÜZÜ KÜÇÜLTÜN
Kendinize inandınız, kararlı olduğunuzu göstermek için ikinci adıma geçin ve porsiyon ölçünüzü küçültün. Kendiniz için orta büyüklükte bir tabak belirleyin, öğün için hazırladığınız besinleri kaşığınızla ölçerek tabağınızın içeriğini taşırmayacağı kadar ilave edin.
3
-      PORSİYON MİKTARLARINIZIN YARISINI SALATADAN KARŞILAYIN
Belirlediğiniz tabak ve sınırlandırdığınız porsiyon ölçünüzden sonraki aşamanız porsiyonlarınızın içeriğidir. Belirlediğiniz tabağınızın yarısını salatanıza ayırın. Sebzeler yani salatalar hacminin %80-90 kadarı sudan oluşan, kalorileri düşük besinlerdir. Aynı zamanda tokluk hissi oluşturan, içeriğindeki posadan dolayı kan şekerini ani yükseliş, düşüşlerden koruyan besinlerdir. Bu yüzden porisyon ölçünüzün yarısını salataya ayırın, fakat salatanıza yağ, nar ekşisi gibi besinler ilave etmeyin.    
4
-      YAĞLI BESİNLERİ KISITLAYIN
Yağ yemeklerimizin lezzetini ortaya çıkaran önemli besinlerdendir. Fakat içeriğindeki kalori değerinin yüksek olması ve vücutta depolanarak oluşturduğu kötü fiziksel görünüm zayıflama döneminizde bu besini daha kısıtlı tüketmeniz gerektiğini gösterir. Bu yüzden salatalarınıza yağ eklememeniz, yağlı yemekler, soslar, cipsler, kızartma ve kavurmalardan uzak durmanız gerekir. Besinleri kendi suyunda, haşlama, fırında veya tavanızın zeminine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı veya ayçiçek yağı ekleyerek pişirebilirsiniz.

  

5
-      ŞEKERLİ BESİNLERİ HAYATINIZDAN ÇIKARIN
Diyetinizin belki sizi en çok zorlayacak ama tüketmemeniz halinde en çok yarar sağlayacağınız besinleri şekerlerdir. Şeker ve şekerli besinle market raflarının önemli ölçüde alanını dolduran, tüketimi keyif veren fakat beraberinde sık tüketilmesi halinde birçok hastalığa neden olan besinlerdir. Şekerli besinler yağlı besinlere göre vücutta daha hızlı depo yağlarına dönüşür. Bunun yanında tüketimi halinde kan şekerinizi ani yükseliş ve ardından ani düşüşle tekrar sizi şekerli besinleri tüketime zorlar. Bu besinler çikolatadan gazlı içeceklere, çay şekerinden hamur işi tatlılara dondurmalara vb birçok besinin içinde bulunur ve bu besinler diyet döneminizde tüketmekten kaçınmanız gereken besinler arasında yer alır.
6-      SOFRANIZDA POSALI ÜRÜNLERE SIKÇA YER VERİN
Posa besinlerin içerisinde bulunan, bazıları vücutta sindirilebilen bazıları ise sindirilemeyen, vücuttan ayılma sırasında kolesterolleri de beraberinde atabilen karbonhidrat bileşenli besinlerdir. Posalar meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda, kuru baklagillerde sıkça bulunur. Bu yüzden haftada en az 2 öğün kurubaklagil tüketin, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edin, öğünlerinizde salata tüketin ve ara öğünlerinizde meyve tüketmeye özen gösterin.
7
-      AZ 2 LT SU TÜKETİN
Su yaşamın kaynağı, tüm besinlerin ana bileşenini oluşturur. İnsan vücudunun yaklaşık %50-60 kadarı da sudan oluşur. Enzimlerin besinleri sindirmesinde su zaruri ihtiyaç olduğu gibi vücut yağ yakım reaksiyonlarında da su olmazsa olmazdır. Kan ozmolaritesi, kan pH derecesi, böbrek sağlığı için günlük en az 2 lt su tüketin. Kendinize ölçüsü belli olan bir su kabı alın, kendinizi su tüketimi için alıştırın. Yaptığınız egzersiz veya iş yükünüz ağır ise su tüketim miktarınızı 3 lt’ ye kadar çıkarın.
8
-      GÜNLÜK 1 SAAT EGZERSİZ YAPIN

Diyetinizde aldığınız besin miktarı ve besinlerin içeriğine değindikten sonra aldığınız besinlerin harcama ve depo yağlarınızdan kurtulmanın 8. anahtarı olan egzersize değinmeden geçemedim. Egzersiz sadece haftanın bir günü yapılan halı saha maçları olarak algılanamaz. Egzersiz düşünülürken şu  3 temel başlığa dikkat edilmeli; 1- egzersizin düzeyi, 2- egzersizin zamanı, 3- egzersizin sıklığı. Bu 3 başlığı dikkate alarak şöyle bir  egzersiz  önerebiliriz: kendinize haftanın en az 5 günü 1 saat yapılan hafif ve orta şiddetteki fiziksel aktivite belirleyin. Bu aktiviteyi yürüyüş, pilates, zumba, orta derecedeki kas egzersizleri-fitness, ip atlama gibi çeşitlendirilebilirsiniz..





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FRUKTOZ ŞURUBU VE SAĞLIK?

OBEZİTE – STRES İLİŞKİSİ

MİGRENİ TETİKLEYEN 7 BESİN