ZAYIFLAMA' NIN 8 ALTIN KURALI
ZAYIFLAMANIN
8 ALTIN KURALI
Obezite
; Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı
bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi durumu” olarak tanımlanır. Obezite
tedavi edilmediği takdirde yol açtığı sağlık sorunları ile beklenen yaşam
ömrünü 10-15 yıl kısaltır. Dahası yapılan araştırmalarda Türkiye’de her 5
erkek’ten 1’i, her 5 kadından 2’si obezite hastası olarak tespit edilmiştir.
Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından olan obezite’nin
çözümü olabilecek ve bu ağır yükten sizleri kurtarabilecek 8 altın önerimizi şu
şekilde sıralayabiliriz.
1- ÖNCE KENDİNİZE İNANIN
Tıp
dilinde “önce teşhis, sonra tedavi” diye bir kavram vardır. Öncelikle var olan
kilolarınızın sizi nasıl ve ne ölçüde mağdur ettiğini, hayat kalitenizi ne
ölçüde düşürdüğünü, kıyafet özgürlüğünüzü nasıl elinizden aldığını düşünün ve
kendinizi istikrarlı ilerleyeceğiniz yeni bir yol için hazırlayın. İnanmak
başarmanın yarısıdır ve siz bu ‘Zayıflama’ yolunu başarabileceğinize inanarak
ilk adımı atın ve diyete uzman bir diyetisyen eşliğinde başlayın.
2
- PORSİYON ÖLÇÜNÜZÜ KÜÇÜLTÜN
Kendinize
inandınız, kararlı olduğunuzu göstermek için ikinci adıma geçin ve porsiyon
ölçünüzü küçültün. Kendiniz için orta büyüklükte bir tabak belirleyin, öğün
için hazırladığınız besinleri kaşığınızla ölçerek tabağınızın içeriğini
taşırmayacağı kadar ilave edin.
3
- PORSİYON MİKTARLARINIZIN YARISINI
SALATADAN KARŞILAYIN
Belirlediğiniz
tabak ve sınırlandırdığınız porsiyon ölçünüzden sonraki aşamanız
porsiyonlarınızın içeriğidir. Belirlediğiniz tabağınızın yarısını salatanıza
ayırın. Sebzeler yani salatalar hacminin %80-90 kadarı sudan oluşan, kalorileri
düşük besinlerdir. Aynı zamanda tokluk hissi oluşturan, içeriğindeki posadan
dolayı kan şekerini ani yükseliş, düşüşlerden koruyan besinlerdir. Bu yüzden
porisyon ölçünüzün yarısını salataya ayırın, fakat salatanıza yağ, nar ekşisi
gibi besinler ilave etmeyin.
4
- YAĞLI BESİNLERİ KISITLAYIN
Yağ
yemeklerimizin lezzetini ortaya çıkaran önemli besinlerdendir. Fakat
içeriğindeki kalori değerinin yüksek olması ve vücutta depolanarak oluşturduğu
kötü fiziksel görünüm zayıflama döneminizde bu besini daha kısıtlı tüketmeniz
gerektiğini gösterir. Bu yüzden salatalarınıza yağ eklememeniz, yağlı yemekler,
soslar, cipsler, kızartma ve kavurmalardan uzak durmanız gerekir. Besinleri
kendi suyunda, haşlama, fırında veya tavanızın zeminine 1 tatlı kaşığı kadar
zeytinyağı veya ayçiçek yağı ekleyerek pişirebilirsiniz.
5
- ŞEKERLİ BESİNLERİ HAYATINIZDAN
ÇIKARIN
Diyetinizin
belki sizi en çok zorlayacak ama tüketmemeniz halinde en çok yarar sağlayacağınız
besinleri şekerlerdir. Şeker ve şekerli besinle market raflarının önemli ölçüde
alanını dolduran, tüketimi keyif veren fakat beraberinde sık tüketilmesi
halinde birçok hastalığa neden olan besinlerdir. Şekerli besinler yağlı
besinlere göre vücutta daha hızlı depo yağlarına dönüşür. Bunun yanında
tüketimi halinde kan şekerinizi ani yükseliş ve ardından ani düşüşle tekrar
sizi şekerli besinleri tüketime zorlar. Bu besinler çikolatadan gazlı
içeceklere, çay şekerinden hamur işi tatlılara dondurmalara vb birçok besinin
içinde bulunur ve bu besinler diyet döneminizde tüketmekten kaçınmanız gereken
besinler arasında yer alır.
6- SOFRANIZDA POSALI ÜRÜNLERE SIKÇA
YER VERİN
Posa
besinlerin içerisinde bulunan, bazıları vücutta sindirilebilen bazıları ise
sindirilemeyen, vücuttan ayılma sırasında kolesterolleri de beraberinde
atabilen karbonhidrat bileşenli besinlerdir. Posalar meyvelerde, sebzelerde,
tahıllarda, kuru baklagillerde sıkça bulunur. Bu yüzden haftada en az 2 öğün
kurubaklagil tüketin, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine
tam buğday ekmeği tercih edin, öğünlerinizde salata tüketin ve ara
öğünlerinizde meyve tüketmeye özen gösterin.
7
- AZ 2 LT SU TÜKETİN
Su
yaşamın kaynağı, tüm besinlerin ana bileşenini oluşturur. İnsan vücudunun
yaklaşık %50-60 kadarı da sudan oluşur. Enzimlerin besinleri sindirmesinde su
zaruri ihtiyaç olduğu gibi vücut yağ yakım reaksiyonlarında da su olmazsa
olmazdır. Kan ozmolaritesi, kan pH derecesi, böbrek sağlığı için günlük en az 2
lt su tüketin. Kendinize ölçüsü belli olan bir su kabı alın, kendinizi su
tüketimi için alıştırın. Yaptığınız egzersiz veya iş yükünüz ağır ise su
tüketim miktarınızı 3 lt’ ye kadar çıkarın.
8
- GÜNLÜK 1 SAAT EGZERSİZ YAPIN
Diyetinizde
aldığınız besin miktarı ve besinlerin içeriğine değindikten sonra aldığınız
besinlerin harcama ve depo yağlarınızdan kurtulmanın 8. anahtarı olan egzersize
değinmeden geçemedim. Egzersiz sadece haftanın bir günü yapılan halı saha
maçları olarak algılanamaz. Egzersiz düşünülürken şu 3 temel başlığa dikkat edilmeli; 1-
egzersizin düzeyi, 2- egzersizin zamanı, 3- egzersizin sıklığı. Bu 3 başlığı
dikkate alarak şöyle bir egzersiz önerebiliriz: kendinize haftanın en az 5 günü
1 saat yapılan hafif ve orta şiddetteki fiziksel aktivite belirleyin. Bu aktiviteyi
yürüyüş, pilates, zumba, orta derecedeki kas egzersizleri-fitness, ip atlama
gibi çeşitlendirilebilirsiniz..
Yorumlar
Yorum Gönder